Wonderen van PLITVICE… Foto-Reisverslag

*

*

In het hooggebergte van Kroatië ligt het Nationaal Park Plitvice Lakes, onderdeel van het Unesco werelderfgoed. Houd je van watervallen? Ga dan niet een kapitaal uitgeven om naar Hawaii of naar Iguazu te vliegen maar ga gewoon naar Kroatië!!!

*

*

 September, vliegen met Ryanair (80 euro v.v.) vanaf Charleroi naar Pula op Istrië, een vlucht van goed anderhalf uur. De rit naar Jezerce / Plitvice is 265 km. Auto oppikken en we rijden een mooie kustroute zuidwaarts, overnachten eerst nog in Senji (160 km). Vroeg in de ochtend; de eerste foto’s van het uitzicht aldaar en ook op de eilanden die voor de kust van Kroatië volop aanwezig zijn. Wij kijken uit over het eiland Krk.

*

 

*

De volgende ochtend vertrek voor de bergrit naar Jezerce. Eerst even zorgen dat we wat Kroatische Kuna’s in bezit krijgen, eigenlijk overbodig want  je kunt zo goed als overal met euro’s of creditcard betalen. Nog even snel een panoramafoto.

*

Senji

*

En dan de hoge bergen in … Toch te vroeg vertrokken want al snel belanden we in de mist, en wel zo dik dat foto’s maken geen zin heeft. Als we dan uiteindelijk op een hoogvlakte terechtkomen breekt de zon langzaam door en het wordt een heerlijke dag. Al voor de middag (na 96 km) arriveren we op ons logeeradres, House Katja, alwaar we een appartement geboekt hebben.

*

House Katja

*

House Katja ligt het dichtste bij (700 meter) de twee ingangen van het Nationaal Park Plitvice Lakes. We worden hartelijk ontvangen, een mooi appartement.

 *

 

*

Het huis heeft twee appartementen en vier kamers in de verhuur. Er is  ook de mogelijkheid te ontbijten in het bijgebouw dat volhangt met kunstwerken van gastvrouw Dijana.

*

 

 *

En dan de volgende dag… ; 16 meren die trapsgewijs middels honderden watervallen in elkaar overlopen. Van een halve meter tot 200 meter hoog. We gaan binnen bij ingang 2, vanwaar je zowel het hooggelegen gedeelte als het laaggelegen gedeelte kunt gaan bewandelen.

We worden constant omhuld door het donderend en geweldig razend geluid van al deze watervallen. De foto’s spreken voor zich. En denk niet dat er veel dezelfde bij zijn, ze zijn bijna allemaal uniek. Bijzondere tip om al dit prachtigs bijna in het echt te zien. Klik op de rechtermuisknop en dan op “afbeelding openen in nieuw scherm”,  afbeelding vergroten, en je krijgt full-pagina beeld…. De moeite meer dan waard !

*

*

*

Het water is kraakhelder, prachtige kleuren en erg visrijk….

*

 

 

*

 

 

*

 

 

*

*

 

 

*

De wandelpaden zijn heel gemakkelijk te belopen in het lagere deel, hogerop worden het meer trappen en paadjes.

*

 

*

*

 

*

*

 

*

Voor  degene die de draad kwijt is, hier een overzichtsfoto. 16 meren die middels ontelbare watervallen in elkaar overlopen.

*

*

*

Dit was het hele lager gelegen gedeelte van het park. We nemen de boot terug naar de ingang  om daar een parkbus te nemen naar het hoog gelegen gedeelte.

*

*

Wij kozen er voor om van de top naar beneden te wandelen. In het begin is er bos met watervallen die overal doorheen stromen, voor je, achter je, onder je en boven je…. meren met prachtige spiegelingen. Dan opeens sta je in een wondermooie sprookjeswereld. Woorden zijn verder overbodig, kijk en geniet!

*

 

*

*

De mooie herfstkleuren zorgen voor een extra cachet….

*

*

 

*

*

 

*

*

 

*

*

What a Wonderful World …..

*

 

*

*

*

 

*

*

Er komt een eind aan een hele lange wandeling, aangezien het de hele volgende dag zal gaan regenen besluiten we om het hele park toch in één dag te doen, ondanks onze 2-daagse toegangskaart (180 Kuna’s, 1 dag 110) . Maar dit is niet aan te raden, toch te vermoeiend, probeer het in 2 dagen te doen … Dan kun je dubbel genieten.

Dus, na een dag uitrusten vertrekken we uit Jezerce terug naar de kust, daar is het in deze periode warmer en zonniger. Onderweg nog wat fotootjes gekiekt…

*

*

 

*

We overnachten nogmaals in Senji op hetzelfde adresje (MadiBrown). Een etage hoger deze keer.  Prima plekje voor een overnachting tijdens een rondreis of doorreis….

*

 

*

En ’s avonds nog een mooie zonsondergang vanaf ons balkon.

*

*

*

De laatste dagen van onze vakantie gaan we op Istrië doorbrengen. Onderweg vanuit de auto nog een foto van de groene bergen op Istrië.

*

*

We bezoeken het mooie plaatsje Rovinj en wandelen door de haven en langs de visafslag. De vissers zijn nog druk bezig met het overladen van hun vangst.

*

 

*

We gaan naar ons appartement, Artemida in Medulin, direct onder Porec, dit is een geweldig verblijf. Nog geheel nieuw en met heel veel oog voor detail.

*

 

*

Wandelmogelijkheden genoeg op Istrië en op beestjesgebied valt er ook nog wel wat te beleven. Een leuke relaxte afsluiting van een mooie week.

*

 

*

Maar hoogtepunt was toch zeker wel dit prachtige Nationale Park met zijn schitterende watervallen.

*

*

Resumé …..; Speciale reis dit, even uitgezocht omdat we via Nature Scanner (een hele aparte site) op dit gebied geattendeerd werden…., TIP; zeker gratis abonnement op de nieuwsbrief nemen…

Het Plitvice merengebied in Kroatië is een van de mooiste natuurgebieden in Europa, een fraai meren- en watervallengebied in het binnenland. In 1949 werd het tot nationaal park bekroond en is hiermee het oudste nationaal park van Kroatië. Natuurliefhebbers moeten een vakantie bij de Plitvice Meren zeker op hun wensenlijst zetten. Het staat op Nummer 1 van de mooiste Nationale Parken in Europa…..

1. Plitvice Meren Nationaal Park

Het Plitvice Meren Nationaal Park, dat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, bevindt zich in het binnenland van Kroatië, bijna bij de grens met Bosnië-Herzegovina, ter hoogte van Senj. Het nationale park heeft een sprookjesachtige natuur: 16 schitterende meren en wel 90 watervallen bevinden zich in een mooie, groene omgeving, met tal van wandelmogelijkheden. De boven-en benedenmeren van de Plitvice worden met elkaar verbonden door zogenaamde “Travertijnwatervallen”. De planten en bloemen in het nationaal park en het heldere turquoise water geven je het gevoel dat je op een verre tropische bestemming vertoeft. Rond de Plitvice Meren liggen dichte bossen, het leefgebied van beren, herten, wolven en tal van vogels. Het Plitvice Nationaal Park kan op velerlei manieren verkend worden: met een bootje, met een treintje (een aanrader als je met kinderen op vakantie bent in Kroatië), te voet of met de fiets. Het is mogelijk om met elektrische bootjes de meren te verkennen. Deze bootjes worden verhuurd bij ingang 2.

2. Mooie Meren

Het Plitvice Meren Nationaal Park dankt haar schoonheid aan een soort poreuze kalksteen, travertijn. Door de vorming hiervan zijn terrassen en dammen onstaan en deze hebben 16 prachtige meren gevormd. De Plitvice meren worden onderverdeeld in de ondermeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja), onderling verbonden met watervallen.

 

Voor degenen die nóg meer willen zien; hier nog een mooie documentaire van de BBC over dit schitterende Park….

Het was weer een mooi “tripje”…

Veel kijkplezier….

*****

 

 

12 reacties op ‘Wonderen van PLITVICE… Foto-Reisverslag

 1. Prachtig gewoon, (sorry voor late reactie) en dat alles in Europa. Genieten puur, mooie tekst Sandra, mooie foto’s. Gezellige accommodatie. Dat blauwe water. Heerlijk mooi. Groetjes Frank.

  Like

 2. Indrukwekkende natuurpracht en een prachtige reisverslag! De appartementjes heel sfeervol en knus! Ook Istrië is een bezoekje waard maar de watervallen en nationaal park van Plitvice spreken het meeste aan en tot de verbeelding! Ik heb hier weer genoten van je prachtige foto’s en reisverslag!
  Fijne avondgroetjes, Heidi en slaap wel

  Like

 3. Wow wat is deze reis heel mooi om te zien. Prachtig al die watervallen. Huis ziet heel mooi uit. En schoon. Wat heb jij heel mooie vakantie gehad. Echt super foto’s. Wat is daar mooie water. Zo helder van kleur. IK heb je foto’s genoten om te zien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt er zoals gebruikelijk in woord en beeld weer een prachtig verslag van gemaakt.
  Als ik me niet vergis, ben ik daar in 1986 geweest in de 2e Joegoslaviëreis die we indertijd gemaakt hebben. Ik vond het indertijd erg indrukwekkend om al die watervallen te zien en het geraas en geklater van water bijna voortdurend rondom te horen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s