ALGARVE; FOTO-reisverslag…Jan’17

*

De Algarve staat bekend om zijn prachtige kustlijn met kliffen en rotspartijen. Ons vakantie-adres Vila  Senhora da Rocha bevindt zich op één van die kliffen nabij het plaatsje Armacao de Pera. Een villapark op een zeer mooie centraal liggende locatie weg van het massatoerisme maar direct naast een natuurgebied, en heel veel vogelsoorten te zien ,dus we dachten; laten we hier eens een mooi reisverslag van maken, dus bij deze !

*

algarve

De eerste ochtend kunnen we meteen al op ons terras een kopje koffie nuttigen in een warm zonnetje, een lekkere temperatuur van een graad of 19….

Voor ons wordt deze vakantieweek gevuld met bezoeken aan vogelrijke gebieden die er in de Algarve vol op te vinden zijn. Toeristische steden wisselen zich af met moerassige gebieden waar heel veel vogels overwinteren. Een verkenning van het villapark en directe omgeving levert meteen al de nodige leuke waarnemingen op. Een clickje levert mooie uitvergrotingen op…

Aangezien het park op een klif ligt ga je middels een trap naar het strand maar je kunt ook prachtig wandelen bovenop de rotsen en tegelijk genieten van het mooie uitzicht.

Het pad volgend kom je vanzelf in het natuurgebied en omliggende amandelplantages waar de bodem bedekt is met gele bloemen. Zo krijg je een echt voorjaarsgevoel in januari.

Via de achterkant van het villapark terug door velden vol bloemen en torenflats op de achtergrond.

Na deze verkenningstocht de auto in om het binnenland in te rijden. Via Silves door de bergen tot Alferce en van daaruit naar Monchique. De verwachting is roofvogels te spotten maar we zien er maar weinig vliegen. Deze uitzichten op een stuwmeer maken echter wel wat goed.

dsc06934

Het dorpje Alferce…..

In Monchique op weg naar de berg Foia besluiten we een restaurantje aan te doen dat aan de rand van een ravijn gelegen is met een prima uitzicht. We nemen een late echt Portugese warme lunch en genieten van het vakantiegevoel. Wat foto’s van het uitzicht.

Op de terugweg dan toch een leuke vogelverrassing….

Een veld vol met wel 100 Ooievaars die meteen opvliegen op het moment dat ik uit de auto stap. Een aantal strijken neer aan de andere kant van de weg in wat kale bomen, overal duiken ze op, vliegen ze over of zitten op de vele Ooievaarsnesten in de omgeving.

Erg leuk om dit aan te treffen en mooi om deze dag mee af te sluiten.

Op de tweede dag wordt er regen verwacht. In de ochtend is het echter nog aangenaam en rijden we richting Albufeira naar Laguna da Salgados. Het is een moerassig gebied met meertjes, kreken en slenken en er verblijven aardig wat vogels….

Laguna da Salgados

Bij aankomst is er al veel beweging, duidelijk dat er hier heel wat te zien is.

Op de toegangsbrug zit een hele bups Kokmeeuwen

Na nog geen 300 meter gelopen hebben begint het flink te regenen en dat gaat echt niet meer stoppen. We besluiten terug te gaan naar ons huisje. Nog een overzichtsfoto van de meertjes in dit gebied.

laguna-da-salgados

Na een paar kilometer, in een weilandje naast de weg; 5 Koereigers. Wederom een leuke afsluiter van de dag.

Gelukkig is het een dag later weer afgelopen met de regen. We gaan naar een soortgelijk gebied in Alvor, iets westelijk gelegen van Portimão. Ook hier zijn er veel vogels te zien waaronder Ruitersoorten, Strandlopersoorten en kleine Zangvogeltjes. Meteen bij aankomst landt er recht voor onze neus een Hop.

Hop

We beginnen de wandeling lopend langs het haventje van Alvor.

haven Alvor

Bij een plasje naast het pad scharrelt er al het een en ander rond….

Verder lopend ….

Een hele tijd zien we niks van vogels maar plots komt er luid roepend een Tureluur aangevlogen en landt letterlijk een paar meter voor onze neus.

Over het strand terug naar de auto. Even uitwaaien en genieten…..

Terwijl wij in het zonnetje lopen is er ver weg op zee een plensbui gaande. Met tegenlicht levert de volgende foto van een Kite surfer een bijzonder plaatje op.

In de duinen nog enkele Roodborsttapuiten en Kuifleeuweriken, soorten die wel veel aanwezig zijn. En een kleine duinvallei vol met duizenden Madeliefjes.

We rijden naar het haventje voor een lekkere cappucini en krijgen van de restauranteigenaar een tip voor een nog veel betere vogelplek vlakbij. En hij had gelijk. Om hier te komen; rijdt westelijk op de N125 en sla links af bij Mexilhoeira, spoorweg over en rechtsaf tot aan zee …. Let wel, dit is aan de overkant van het grote water bij Alvor, waar we net waren, je moet er alleen dus even voor omrijden om het water heen….

Over een onverharde weg bereiken we deze plek en zien vrijwel meteen al een groepje Flamingo’s

Ook hier gaan we een wandeling maken.

dsc07173

We zien Steltkluten, Kleine Zilverreiger en van alles waar ik later de namen later nog van invullen….

Aan de zuidkant van dit gebied treffen we nog meer Steltkluten, Bontbekpleviers, Steenlopers en Drieteenstrandlopers…..

Terug bij het begin en bij de zee, een plekje waar Bijeneters broeden. Daar is het nu echter de verkeerde tijd van het jaar voor. Die zitten momenteel in Afrika …..

De terugweg rijden we via een andere weg waar bij een kreekje nog wat kieviten lopen.

Wanneer we laat in de middag terug bij Vila Senhora da Rocha aankomen bezoeken we nog even één van de uitlopende kliffen waarop een klein kerkje staat.

Vanaf hier kijken we recht op onze accommodatie.

Er zitten twee Geelpootmeeuwen te showen.

Als het laatste restje zon verdwijnt kunnen we stellen dat dit een zéér geslaagde dag is geweest.

De vierde dag alweer, begint met een kop koffie op het balkon want het is prachtig weer. Getjilp van maar liefst vier Fishers Agapornissen klinkt vanaf een naastgelegen dak.

We gaan terug naar Laguna da Salgados waar we eergisteren vanwege de regen maar eventjes geweest zijn.

De Kokmeeuwen zitten ditmaal niet op de brug maar zwemmen in het water. Sommigen zijn al bezig aan de transformatie naar zomerkleed en krijgen al een zwarte kop.

Kokmeeuw

Er huppen Kuifleeuweriken door de duinen op zoek naar een lekker maaltje. En er zijn Kneutjes en Roodborsttapuiten.

Vandaag is het een heel andere aanblik dan eergisteren. Vanwege de regen is de dijk doorgestoken en loopt het hele meer leeg. Zonde zou je zeggen maar het zorgt er wel voor dat er véél meer vogels aanwezig zijn….

Laguna de Salgados

Een Ooievaar en Steltkluten. Slobeenden zijn duikereenden en dat is goed te zien op de volgende foto

Slobeenden en Steltkluut

Gelukkig ook af en toe boven water te zien. Man met twee vrouwtjes.

 

Blauwe Reigers, Purperkoet en Aalscholvers

Verder nog Wintertaling, Tafeleenden, een Graszangertje, Dodaars, Krakeend, Meerkoeten, Waterhoentjes, Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen, Drieteenstrandlopers, een Ruitersoort, Watersnip enz. enz.

Het achterliggende meer staat wél vol water.

Bij dit meer staat er plots een Zwarte Ibis voor mijn neus, een heel kort momentje maar.

dsc07506

Het is al laat geworden inmiddels en via het strand beginnen we aan de terugweg waar de zon al behoorlijk laag over de Oceaan schijnt.

Op het strand nog wel Drieteenstrandlopers en een Kuifleeuwerik.

Maar het mooie licht over strand en water trekt toch de meeste aandacht.

dsc07538

Terug bij het begin, waar de zanddijk tussen zee en meer is doorgebroken komt er een einde aan deze wederom  mooie dag….

Onze laatste volle dag rijden we helemaal naar de Westpunt met een tussenstop in Budens. Volgens een paar vogelaars is het daar zeer vogelrijk. Bij aankomst blijkt echter dat het hele moeras vol staat met hoog riet. Je hoort er van alles maar je ziet niks.

Behalve groepjes kleine bezige vogeltjes die qua uiterlijk lijken op Tjiftjaf maar dan met bolle lijfjes.

 Een vermoedelijk nog jonge Blauwe Ekster zit op de weg en blijft waar die zit zonder te bewegen.

Verder nog Puttertjes en heel leuk, een Vuurgoudhaantje

We laten dit gebied voor gezien en rijden nog eventjes naar een nabij gelegen ruïne genaamd Forte de Almádena boven op een klif.

Een échte ruïne, er is niet veel van over maar het uitzicht is dan weer heel mooi.

We rijden helemaal door tot het meest westelijke puntje van Europa, Cabo de São Vicente. Er staat (uiteraard) een vuurtoren op deze plek.

Cabo de São Vicente

De uitzichten zijn er werkelijk spectaculair.

Als je goed kijkt zie je op de voorste rots een paar vissers, je moet wat over hebben voor een vers visje.

Op de terugweg stoppen we op nog een ander plekje, net weer een beetje anders.

In de verte zie je de vuurtoren waar we zojuist nog waren.

En ja hoor, het is nog steeds januari, en toch lekker zwemmen in zee …..

In Sagres gaan we voor een natje en een droogje naar het haventje.

haven Sagres

De fuiken liggen te drogen, zo wordt er dus gevist door de professionals.

Aalscholvers hebben een lekker rustig plekje gevonden op een bootje.

We genieten van de warme zon en deze mooie plek, bijna afgelopen.

Terug bij ons vakantieverblijf bezoeken we de hongerige Geelpootmeeuwen nog eventjes om ze onze overgebleven broodjes te voeren. Het is enorm moeilijk te kiezen uit de gemaakte foto’s dus … Ik zet ze er gewoon allemaal op.

En met deze afscheidstetter 🙂 komt er een eind aan een heerlijke week.

Resumerend; Algarve, een prima temperatuur met af en toe eens een beetje bewolkte dag met soms een buitje. Voor de rest is het er prima toeven in deze Nederlandse winterperiode. Opvallend de honderden senioren die hier met een camper op vakantie waren. Voor ons als natuur- en vogelliefhebbers vele mogelijkheden, ook zéker richting binnenland. Het was genieten van en bij de vele meertjes en moerasachtige gebieden met een ontzettende diversiteit aan vogelsoorten, die in dit verslag dan ook ruimschoots te zien zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie streek voor strandmensen, in de zomer is het hier dan ook wel zéér druk. Kortom; een bestemming voor elk wat wils !

Enjoy !

Click hier om terug te gaan naar de homepage !

🙂 🙂 🙂

***

16 reacties op ‘ALGARVE; FOTO-reisverslag…Jan’17

 1. Wat mooi. Schitterend gedaan. De hop, daar zijn wij zeker al jaren naar op zoek, We hebben hem wel gezien en geroken in Italie. Maar nog nooit op de foto kunnen krijgen. Eerdaags gaan we naar de Algarve. Ons ultieme doel wordt de Hop. We zullen het zien. Maar jij hebt hem in ieder geval. Aparte vogel. Grtjes Agaath

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit was weer genieten… 🙂 En zoveel diversiteit aan vogels, wat je bij ons niet vind, behalve in de dierentuin of in een of andere vogelkooi zoals de parkieten en kanaries die je daar in het wild vind. Je hebt er een mooie en geslaagde reportage van gemaakt, Sandra! Ook de landschappen zijn mooi. Op naar de volgende vakantie repotage 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Jullie hebben zo te zien een lekker weekje achter de rug. Veel vogels gezien ook. Ik zou al blij zijn met enkel de hop 🙂 En veel senioren in een camper… je brengt me op een idee!
  Groetjes, Dick

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s